5. ULUSLARARASI GEOFOAM KONGRESİ, 5 KITADAN VE 23 ÜLKEDEN GENİŞ BİR KATILIMLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

5. Uluslararası Geofoam Kongresi, 5 Kıtadan ve 23 Ülkeden Geniş Bir Katılımla Gerçekleştirildi

EPS Sanayi Derneği (EPSDER) tarafından, 9 - 11 Mayıs 2018 tarihleri arasında düzenlenen, 5. Uluslararası Geofoam Konferansı, 5 kıta ve 23 ülkeden gelen katılımcılar ile Kıbrıs'ta gerçekleştirildi. Sektörün nabzını tutan etkinlik, dolu dolu içeriği ile Türkiye'den ve dünyanın çok farklı coğrafyalarından alanında uzman akademisyenleri, araştırmacıları, geoteknik mühendisleri, inşaat mühendileri, zemin mekanikçileri, EPS Geofoam üreticileri, EPS hammadde tedarikçileri, EPS imalatında kullanılan makine ve ekipman üreticisi firmalar ile inşaat sektörünün önde gelen müteahitlik firmalarını, proje firmalarını ve müşavirlerini, STK temsilcilerini ve kamu ile özel sektör temsilcilerini bir araya getirdi.

EPSDER Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Ateş, açılış konuşmasında; "1950'li yıllarda icat edilen Genleştirilebilir Polistiren EPS malzemesi, 1960'lı yılların sonlarından itibaren de EPS'nin Geofoam olarak Avrupa'da kullanılmaya başlamıştır. EPS ve EPS'nin Geofoam olarak mühendislik uygulamalarında kullanımı, 50 seneyi aşan bir bilgi birikimi ve sektör tecrübesinin ürünüdür. EPS, 1970'li yıllardan beri, ambalaj malzemesi ve ısı yalıtım malzemesi olarak Türkiye'de kullanılmaya başlanmasına rağmen; Geofoam teknolojisi, ülkemize ve çevre coğrafyamıza, ne yazık ki, son senelerde yavaş yavaş ulaşmaya başlamıştır. Bu nedenle, bu kongre ülkemiz ve çevre coğrafyamız açısından oldukça büyük bir öneme sahiptir. Bu özelliği ise konferası daha önce yapılmış 4 kongreden biraz daha farklı kılmaktadır. Bu Kongre, Geofoam uzmanlarını, araştırmacıları, akademisyenleri, inşaat mühendislerini, kara ve demiryolu tasarımcılarını, yüklenici ve müşavirleri, EPS Geofoam üreticilerini, EPS hammadde imalatçılarını ve tedarikçilerini, EPS imalat makinesi üreticilerini, sivil toplum kuruluşlarını ve ilgili diğer tüm özel sektör ile kamu kurum ve kuruluş temsilcilerini bir araya getirerek, tüm katılımcılara bu ürün ve teknolojiyle ilgili, tecrübe ve bilgi birikimleri ile son gelişmeleri karşılıklı olarak paylaşma fırsatını sunuyor. Bu kongre ile, EPS Geofoam teknolojisinin inşaat mühendisliği uygulamalarında sunduğu avantajları ve sürdürülebilir çözümleri, tüm inşaat ve geoteknik mühendisliği dünyasına bir kez daha ispatlama fırsatını hep beraber değerlendireceğimize inanıyorum." dedi.

5. Uluslararası Geofoam Kongresi, 5 Kıtadan ve 23 Ülkeden Geniş Bir Katılımla Gerçekleştirildi

Geoteknik ve inşaat alanlarının kesişim noktasına odaklanan kongrede "Hafif düşün, doğru yap" mottosu ile daha önce Oslo (1985), Tokyo (1996), Salt Lake City (2001) ve Oslo (2011) konferanslarından edinilen temel birikimlerin ışığında; Geofoam'un kullanım alanları, Genleştirilmiş polistiren EPS, Geofoam'un malzeme özellikleri ve modelleme, Geofoam tasarım şartnameleri, Geofoam'un inşaat mühendisliğindeki uygulama alanları,Geofoam teknolojisindeki yeni gelişmeler gibi birçok konuda sunum yapıldı. Konulara ilişkin uzman görüşlerinin masaya yatırıldığı paneller düzenlendi. Geofoam teknolojisi ile yeni tanışan tasarımcılar, uygulayıcılar, kamu ve özel sektör yetkilileri ile konunun uluslararası uzmanları arasında bir köprü vazifesi gören 3 günlük etkinlik sonunda tüm katılımcılara katılım sertifikaları takdim edildi.

EPSDER ev sahipliğinde, 10 EPSDER üyesi firmanın sponsorluk desteği ile gerçekleştirilen kongrede TOBB - Plastik Kauçuk Kompozit Sanayi Meclisi, KGM - Karayolları Genel Müdürlüğü, TMB - Türkiye Müteahitler Birliği, PAGEV - Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı, YTMK - Yollar Türk Milli Komitesi, EUMEPS - Avrupa EPS Üreticiler Birliği, IGS - Uluslararası Geosentetikler Derneği, Türkiye İMSAD - Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği, İZODER - Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği ise kongreyi destekleyen kurumlar içerisinde yerini aldı.