İZODER VE EFECTIS'TEN UKCA İŞARETİ İLE İLGİLİ İŞ BİRLİĞİ

İZODER ve EFETİCS'ten UKCA İşareti ile ilgili İş BirliğiYalıtım sektörünün çatı derneği İZODER, ulusal ve uluslararası düzeyde sektörü ilgilendiren mevzuat ve gelişmeleri yakından takip ediyor. Brexit sürecinin tamamlanarak Birleşik Krallık'ın (İngiltere, Galler ve İskoçya), AB'den ayrılması neticesinde İngiltere hükümeti bu ülkelere yapılan ticarete dair yeni düzenlemeler hayata geçirdi. Birleşik Krallık Hükümeti tarafından yapılan resmi bilgilendirmede, CE İşaretinin 1 Ocak 2023 tarihine kadar Birleşik Krallık tarafından (İngiltere, İskoçya ve Galler) kabul edileceği, bu tarihten sonra UKCA işareti taşımayan ürünlerin piyasaya arz edilemeyeceği ifade edilmiştir.
UKCAUKCA nedir?

UKCA (BK Uygunluk Değerlendirmesi yapıldı) işareti, belirli ürünlerin Birleşik Krallık'ın (BK) yeni kurallarına uygun olduğunu gösteren ve kullanılması zorunlu bir ürün işaretidir. Bu yeni ürün işareti, belirli malların Birleşik Krallık mevzuatına uygun olduğunu gösterir ve söz konusu mallar Büyük Britanya piyasasına sunulurken kullanılır.

Birleşik Krallık Hükümetinin teknik düzenlemeler alanında CE işareti yerine 1 Ocak 2023 ve sonrasında sunulacak ürünler için kendi işareti Birleşik Krallık Uygunluk Değerlendirme İşareti'ni (UKCA) ikame etme kararı alması, bu bölge ile ticaret yapan üyelerimizi yakından ilgilendiriyor. Bu kapsamda üyelerimize UKCA işareti ile ilgili süreçler ile bilgilendirmek, maliyet avantajı ve kolaylık sağlamak amacı ile İZODER Dış Ticaret Çalışma Grubu tarafından yürütülen çalışmalar tamamlandı.

Yapılan çalışmaların neticesinde Yönetim Kurulumuzun onayıyla İZODER ve EFECTIS arasında UKCA belgelendirmesi süreçlerinin yasal mevzuata uygun bir şekilde İZODER üyelerine avantajlı fiyatlarla sağlanmasına yönelik bir iş birliği protokolü imzalandı. Birleşik Krallık sınırları içerisinde ürün ticaretinin kesintisiz sürdürülmesinin hedeflendiği bu iş birliği protokolü çerçevesinde İZODER üyelerine yönelik çevrim içi bilgilendirme semineri de gerçekleştirilecek.

Protokol kapsamında İZODER üyelerine sağlanan avantajlı maliyetler; sadece uygunluk teyit sistemi 1, 1+ ve 2+ olan ve 1 Ocak 2023'ten önce CE işaretlemesi gerçekleştirilmiş veya gerçekleştirilecek ürünler için geçerli. 01 Ocak 2023'ten sonra geliştirilecek yeni ürünler için test süreçlerinin Birleşik Krallık sınırları içerisinde gerçekleştirilmesi gereklidir.

İZODER Dış Ticaret Çalışma Grubu Başkanı Ozan TuranİZODER Dış Ticaret Çalışma Grubu Başkanı Ozan Turan konuyla ilgili olarak şunları söyledi: UKCA, İngiltere Uygunluk Değerlendirmesi belgesidir. İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması sonucu İngiltere, Galler ve İskoçya'da pazara sunulan belirli ürünler için gerekli olacak yeni ürün güvence belgesidir. Daha önce CE belgesini gerektiren pek çok ürünü kapsar. UKCA belgesi Avrupa Birliği pazarında tanınmayacaktır. Avrupa Birliği ülkelerinde yine CE belgesi şartı aranacaktır. UKCA belgesinin Birleşik Krallık ülkelerine ihracat yapan firmalar için avantajı ise bu pazarlara erişimin ve bu bağlamda ihracatçı firmaları Brexit'in olumsuz etkilerinden koruyacak olmasıdır. İZODER Dış Ticaret Çalışma Grubu olarak Birleşik Krallık ülkelerine ihracat yapan firmalar için bu pazarlara yapılan satışların devam etmesinin sağlanması amacıyla bir iş birliği modeli geliştirdik. EFECTIS ile geliştirdiğimiz iş birliği modeli ile İZODER üyeleri, avantajlı maliyetlerle UKCA belgesine sahip olabilecekler. Bizim gibi daha önce CE işareti ile ihracat yapan üyelerimizin bu iş birliği modeli ile sağlanan imkanlardan yararlanacağını ve ticaretlerini mevzuat şartlarına uygun olarak UKCA işareti ile devam ettirebileceklerini düşünüyorum.

İş Birliği Modelinin Kapsadığı Ürünler

Sağlanan avantajlı maliyetler; sadece uygunluk teyit sistemi 1, 1+ ve 2+ olan ürünler için geçerlidir.
• Mineral yünler (EN 13162 ve EN 14303)
• Bitümlü örtüler (EN 13707 ve EN 13969)
• Plastik Kauçuk esaslı örtüler (EN 13956 ve EN 13967)
• Kauçuk köpüğü – B sınıfı ürünler (EN 14304) vb.
• Sistem 3'e giren ürünler mevzuatlardaki gelişmelere bağlı olarak iş birliği kapsamına alınacaktır.
• EPS (EN 13163) , XPS (EN 13164)
• Seramik Yapıştırıcıları (EN 12004)
• Kauçuk köpüğü – E sınıfı ürünler (EN 14304)
• Polietilen köpüğü (EN 14313)
• Çatı ve Cephe kaplamaları altından kullanılan su yalıtım örtüleri (EN 13859-1 ve EN 13859-2) vb.

Diğer sorularınız için İZODER’den bilgi alabilirsiniz.