EPS VE XPS ENDÜSTRİLERİNDE ÇEVRESEL PERFORMANSIN ARTTIRILMASI PROJESİ ‘NİN 3. BİLEŞENİ BAŞLADI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İZODER ve EPSDER iş birliğinde yürütülecek olan Türkiye'de Genleştirilmiş ve Sıkıştırılmış Polistren Köpük Endüstrilerinde Çevresel Performansın Arttırılması Projesi’nin (HBCD) açılış toplantısı 29 Kasım günü Trabzon Novo Otel’de gerçekleşti. Toplantının açılış konuşmaları EPSDER Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Ateş ve Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanı Nihat Yaman, İZODER Genel Sekreteri Timur Diz ve bakanlık yetkilileri tarafından yapıldı.

Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından finanse edilen HBCD Projesi, Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) tarafından uygulanmakta ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. Projenin amacı Türkiye’nin Stockholm Sözleşmesi çerçevesindeki yükümlülükleri doğrultusunda ülkemizdeki HBCD kullanımının tamamen ortadan kaldırılmasıdır.

HBCDD (Hexa bromo cyclo dodecane) EPS ve XPS ısı yalıtım levhalarında yangın geciktirici olarak kullanılmaktadır. Proje kapsamında Türkiye’de EPS ve XPS köpüğü endüstrilerinde HBCD’nin kademeli olarak çevreye duyarlı alternatifler ile değiştirilmesi ve kurumsal teknik kapasitenin güçlendirilmesi hedeflenmektedir.

Bu hedefe ulaşılması için projenin dört bileşeni bulunduğunu belirten İZODER Genel Sekreteri Timur Diz, proje hakkında şu bilgileri verdi: “Bu iş birliği çerçevesinde İZODER, EPS ve XPS Endüstrilerinde HBCD Projesi kapsamında projenin uygulayıcısı UNIDO’ya 17.02.2020 tarihinde eş finans mektubu göndermiş ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile 03.10.2023 tarihinde finans anlaşması imzalamıştır.

Birinci bileşen mevzuat güçlendirme ve kapasite geliştirme faaliyetleri ile ilgilidir. Bu bileşen kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan Kalıcı Organik Kirleticiler Yönetmeliği 14 Kasım 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmelikle HBCDD içeren ürünlerin kullanımı 28 Kasım 2019 tarihinde sonlandırılmıştır.

İkinci bileşen EPS sektöründe, üçüncü Bileşen XPS sektöründe HBCD kullanımının ortadan kaldırılmasına dairdir. İZODER’in projenin üçüncü bileşenindeki rolü; XPS sektöründe kullanılabilecek alternatif yangın geciktiriciler, KOK ile ilgili toplu bilgilendirmeler yapmak, XPS üretiminin tüm aşamalarında üyelerine destek olmaktır. Bu çerçevede İZODER, üyelerinin katkı ve katılımı ile bilgilendirme toplantıları, teknik görüş oluşturma, veri toplama gibi birçok çalışma yürütmektedir. Proje kapsamında üyelerimizin tesislerinde saha ziyaretleri gerçekleştirilmiş ve HBCD kullanımının sonlandırılmasına yönelik üretim hattında yapılacak değişiklikler finanse edilmiştir.

Ülkemizde binalarda kullanılan ısı yalıtım pazar büyüklüğü 15,6 milyon m3 mertebelerinde gerçekleşti. EPS ve XPS bu pazarın 8 milyon m3’ünü oluşturmaktadır. Bu noktada EPS ve XPS köpüğü sektörlerinde çevresel performansın arttırılması projesi kamu ile özel sektör arasında köprü vazifesi görme potansiyeline sahiptir.”