HBCD PROJESİ’NİN ÜÇÜNCÜ TEKNİK ÇALIŞTAYI “ALTERNATİF YANGIN GECİKTİRİCİLER” KONUSUNDA DÜZENLENDİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İZODER ve EPSDER iş birliğinde yürütülen “Türkiye’de EPS ve XPS Köpüğü Endüstrilerinde Çevresel Performansın Artırılması Projesi”nin üçüncü teknik çalıştayı “Alternatif Yangın Geciktiriciler” başlığında 1 Mart’ta Ankara Point Otel’de düzenlendi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (ÇŞİDB), Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanı Nihat Yaman’ın açılış konuşması ile başlayan teknik çalıştay İZODER Genel Sekreteri Timur Diz’in moderatörlüğünü yaptığı “Alternatif FR Kullanımının Yalıtım Ürünlerine Etkileri” konulu panel ile devam etti. Panele EPS sektöründe alternatif FR denemeleri hakkında Aschem’den Tolga Özkan, XPS sektöründe alternatif FR denemeleri konusunda Dinamik Isı’dan Alp Akif Akdaş konuşmacı olarak katıldı.

“Alternatif FR Çalışmaları ve Ürün İyileştirmeleri” başlıklı birinci oturumda Isochemicals’tan Kaan Dadalı “XPS ve EPS için alev geciktiricilerin ve katkı maddelerinin dünü, bugünü ve geleceği”, Oceanchemicals’tan Ronald Wilner “EPS ve XEPS/XPS’lerde kullanılan alev geciktiriciler” konusunda katılımcılara bilgi verdi.

Çalıştayın ikinci oturumunda “Monomerik ve Polimerik FR Alternatifleri” konusu ele alındı. Bu oturumda Lanxess’ten Dr. Patrick Jacobs “Polistiren köpükler için sürdürülebilir yangın geciktiriciler”, Shandong Sunris’ten Lou Bing “Alternatif FR Çin deneyimi” hakkında bilgi paylaşımında bulundu.

Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından finanse edilen, Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) tarafından uygulanan ve ÇŞİDB tarafından yürütülen HBCD Projesi’nin üçüncü teknik çalıştayına kamu kuruluşları yetkilileri ve özel sektör uzmanları katıldı. Çalıştay, TENMAK Bor Araştırma Enstitüsü ziyaretinin ardından sona erdi.

Sunumları aşağıdaki linklerden indirebilirsiniz:

XPS ve EPS için Alev Geciktiricilerin ve Katkı Maddelerinin Dünü, Bugünü ve Geleceği – Kaan Dadalı – Isochemicals

EPS ve XEPS/XPS’lerde Kullanılan Alev Geciktiriciler – Ronald Wilner – Oceanchem Group Ltd.

Polistiren köpükler için sürdürülebilir yangın geciktiriciler – Dr. Patrick Jacobs – Lanxess

Alternatif FR Çin deneyimi sunumu – Lou Bing– Shandong Sunris