HBCD PROJESİ’NİN İKİNCİ ÇALIŞTAYI “EPS VE XPS PROSES İYİLEŞTİRME” BAŞLIĞINDA GERÇEKLEŞTİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İZODER ve EPSDER iş birliğinde yürütülen “Türkiye’de EPS ve XPS Köpüğü Endüstrilerinde Çevresel Performansın Artırılması Projesi”nin ikinci teknik çalıştayı “EPS ve XPS Proses İyileştirme” konusu ile 7 Şubat günü Renaissance İstanbul Polat Bosphorus Otel’de yapıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (ÇŞİDB), Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanı Nihat Yaman, toplantının açılışında yaptığı konuşmada çevre ile ilgili sorunların çözümünde kamu ile özel sektörün iş birliğinin önemine değindi. Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından finanse edilen, Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) tarafından uygulanan ve ÇŞİDB tarafından yürütülen HBCD Projesi’nin bilgi aktarımı ve ilgili kurumları bir araya getirme noktasında önemli olduğunu ifade etti.

Kamu kuruluşlarından ve özel sektörden yetkililerin katıldığı çalıştayda alanında uzman konuşmacılar, yaptıkları sunumlarla katılımcılara bilgi verdi. Teknik çalıştayın açılış oturumunda “Stockholm Sözleşmesi Kapsamında Hükümler ve Yükümlülükler” konusunda ÇŞİDB Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanlığı’ndan Pınar Saylam katılımcılara bilgi verdi.

“XPS Üretim Prosesleri, Proses Sorunları” konulu birinci ve ikinci oturumda Rüstem Polat bilgi paylaşımında bulundu. “EPS Üretim Prosesleri ve Proses Sorunları” başlıklı üçüncü oturumda Süspansiyon Polimerizasyonu Temelleri ve EPS Üretimine Uygulanması konusunda Prof. Dr. Nurseli Uyanık katılımcılara bilgi verdi.

“EPS Proses Sorunları ve Geri Dönüşüm” konusunun ele alındığı dördüncü oturumda, EPS Köpük Endüstrisinde Geri Dönüşüm konusunda Krauss Maffei Extrusion GmbH’den Akif Ayaz; EPS Proses Sorunları başlığında Erlenbach GmbH /Özhan Makine’den Tigin Özyapıcı birer sunum yaptı.

Çalıştayın beşinci oturumunda “Atık Yönetimi” başlığı ele alındı. EPS Köpük Endüstrisinde Pentan Geri Kazanım Sistemleri konusunda ULIX Innovation Srl.’den Edoardo Scaggiante; EPS ve XPS Köpük Endüstrisinde Atık Yönetimi ve HBCD Bertarafı başlığında Green Chemicals’tan Dr. Fabio Falco ve Gamma Meccanica S.p.A./Asal Teknik’ten Ethem Uysal katılımcılara bilgi verdi.

Sunumları aşağıdaki linklerden indirebilirsiniz: