BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ BÖLGESEL EĞİTİMLERİNİN İLKİ GAZİANTEP’TE DÜZENLENDİ
İZODER, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü iş birliği ile düzenlenen “Binalarda Enerji Verimliliği Bölgesel Eğitimleri” başladı. 29 Nisan günü Gaziantep Ticaret Odası’nda düzenlenen eğitim programına İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Banu Aslan, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Ticaret Odası Bşk. Yrd. Taner Özdurak, 9 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürleri ile ilgili idarelerin ruhsat ve yapı kullanma izin birimleri, ilgili meslek odaları, yapı denetim kuruluşları, yapı malzemeleri üreticileri, proje müellifleri, mühendis ve mimarlardan oluşan yaklaşık 350 kişi yoğun ilgi gösterdi.
İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, programın açılış konuşmasında Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü ile yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bakanlığın yalıtıma önem vermesi ve yeni yasal düzenlemeler için sürdürdüğü titiz çalışmaların ülkemiz ekonomisine ve enerji verimliliğine önemli kazanımlar sağladığını vurgulayan Eruslu, bu kapsamda Bakanlık ve İZODER’in emek ve katkılarıyla revize edilen TS 825: Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları Standardı’nın 1 Nisan 2025 tarihinde zorunlu olarak uygulamaya girdiğini belirterek şunları söyledi: “Bu mevzuatımızın etkin bir şekilde uygulanması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızla bir dizi seminerler düzenleyeceğiz. Revize TS 825 Standadı ile U değerlerimiz iyileştirilmiş, daha kalın ve nitelikli yalıtım uygulamalarının yolu açılmıştır. Yeni TS 825 Standardı’nın, eski standarda göre binalarda enerji verimliliğini yüzde 25 oranında iyileştirmesini bekliyoruz. TS 825’te yapılan revizyon sayesinde artık Antalya gibi sıcak iklim bölgelerinde binaların sadece ısıtma enerjisi ihtiyacına göre tasarlanması yerine ısıtma ve soğutma ihtiyacı dikkate alınarak yalıtım projeleri yapılacak. Standardın hayata geçmesini sağlayan en önemli araçlardan biri olan İZODER TS 825 hesap programını da ücretsiz olarak tasarımcı, denetim elemanı, belediye çalışanları vb. tüm ilgililerin kullanımına açtığımızı da buradan iletmek isterim. Yeni TS 825 Standardı’nın ülkemizin enerji ithalat rakamlarını düşürme ve net sıfır hedeflerini destekleyeceğine inanıyoruz. Söz konusu revizyonun gerçekleştirilmesinde başta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü olmak üzere emeği geçen tüm bakanlık çalışanları ve komite üyelerine, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığına ve Türk Standartları Enstitüsü’ne teşekkür ediyor, ülkemiz için hayırlı olmasını diliyoruz.”
Genel Müdür Banu Aslan konuşmasında dünya genelinde enerji ihtiyacının artış gösterdiğine dikkati çekerek, bu durumun herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini zorunlu kıldığını söyledi. 2025 yılı itibariyle binalarda tüketilen enerjinin sanayi sektörünü geride bıraktığını ifade eden Banu Aslan, “Bugün toplam enerji tüketiminin üçte biri binalardan kaynaklanmakta, dolayısıyla binalarda enerji verimliliğini sağlamak, sürdürülebilir bir gelecek adına en kritik adımlardan biri olarak karşımızda durmaktadır. Avrupa Birliği enerji limitleriyle uyumlu hale getirilen TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı ile binalardaki yalıtım kalınlıklarını, ısıtma-soğutma ihtiyaçlarına ve iklim bölgelerine göre güncelledik. Böylece yeni yapılacak binalar yüzde 25 daha verimli olacak. Ülke genelinde her yıl 3000 GW saat enerji tasarrufu ve 610 bin ton CO2 eşdeğerinde emisyon azaltımı sağlanması hedefleniyor.” dedi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de konuşmasında, bilimin ışığında çevresel parametre ve ekolojik kentleşmeyi önceleyerek yapılaşma ilkelerini uygulamak gerektiğini ifade etti. Genç mühendis ve mimarlardan çok umutlu olduğunu dile getiren Şahin, Bakanlık çalışmalarının ehil ellerde titizlikle yürütülmesinden duyduğu mutluluğu belirtti.
Gaziantep Valisi Kemal Çeber yaptığı konuşmasında, tasarrufa büyük pencereden bakılması gerektiğini ifade ederek, bireysel, kurumsal ve toplum olarak bu konuda sorumluluklarımız olduğunu vurguladı.
İZODER Genel Sekreteri Timur Diz, “Yeni TS 825:2024 Standardı ve Isı Yalıtımı” başlıklı oturumda TS 825 Standardı’nın getirdiği yenilikleri ve ısı yalıtımı projesi hazırlarken ve onaylarken dikkat edilmesi gereken hususları anlattı.
“Binalarda Enerji Verimliliği Mevzuatı ve Enerji Kimlik Belgesi Uygulaması” ve “Yeşil Bina Sertifikası“ konulu oturumlarda Enerji Verimliliği ve Tesisat Dairesi Başkanı H. Namık Sandıkçı, Çevre ve Şehircilik Uzmanı Samet Yılancı katılımcılara bilgi verdi.
Seminere ve yalıtım sektörüne katkılarından dolayı Gaziantep Ticaret Odası Bşk. Yrd. Taner Özdurak’a İZODER Başkanı Emrullah Eruslu tarafından plaket takdim edildi.
Seminerimize destek veren Beypan, Dalmaçyalı, Kalekim, Mega Yalıtım, Ravago ve Şişecam üye sponsorlarımıza teşekkür ederiz.
Binalar ile Yerleşmeler İçin Yeşil Sertifika için Tıklayınız
Binalarda Enerji Verimliliği Mevzuatı ve Faaliyetleri için Tıklayınız
Enerji Kimlik Belgesi Düzenlenmesi Aşamasında Karşılaşılan Sorunlar