BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ BÖLGESEL EĞİTİMLERİNİN ÜÇÜNCÜ DURAĞI İZMİR OLDU

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü ve İZODER iş birliği ile düzenlenen “Binalarda Enerji Verimliliği Bölgesel Eğitimleri”nin üçüncüsü 19 Haziran’da İzmir Tepekule Kongre Merkezinde gerçekleştirildi. Seminere, İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Banu Aslan, İzmir Vali Süleyman Elban’ın yanı sıra bölgedeki 9 ilin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürleri ile müdürlüklerin teknik personeli, ilgili idarelerin ruhsat ve yapı kullanma izin birimleri, ilgili meslek odaları, yapı denetim kuruluşları, malzeme üreticileri ve proje müellifleri, mühendis ve mimarlardan oluşan yaklaşık 500 kişi katıldı.







 

Seminerin açılış konuşmasını yapan İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü ile yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bu kapsamda Bakanlık ve İZODER’in katkılarıyla revize edilen TS 825: Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları Standardı’nın 1 Nisan 2025 tarihinde zorunlu olarak uygulamaya girdiğini belirterek şunları söyledi: “Revize TS 825 Standadı ile U değerlerimiz iyileştirilmiş, daha kalın ve nitelikli yalıtım uygulamalarının yolu açılmıştır. Yeni TS 825 Standardı’nın, eski standarda göre binalarda enerji verimliliğini yüzde 25 oranında iyileştirmesini bekliyoruz. TS 825’te yapılan revizyon sayesinde artık İzmir gibi sıcak iklim bölgelerinde binaların sadece ısıtma enerjisi ihtiyacına göre tasarlanması yerine ısıtma ve soğutma ihtiyacı dikkate alınarak yalıtım projeleri yapılacak. 

Yeni standarda göre 2. İklim bölgesine giren İzmir ilimizde Bergama, Dikili, Çeşme, Seferihisar ve Selçuk ilçeleri 3. İklim bölgesinde yer almaktadır. Bu ilimizde asgari yalıtım kalınlıkları; dış cephede 4 - 5 cm yerine 8 – 9 cm, çatılarda 8 – 9 cm yerine 12 - 14 cm, döşemelerde 5 - 6 cm yerine 8 - 9 cm olarak güncellenmiştir. İZODER tarafından her il için hazırlanan yeni TS 825 standardının getirdiği yeniliklerle ile ilgili bilgilere; tavsiye edilen U değerleri, detaylara göre uygulanacak yalıtım kalınlıkları, cam ve pencere seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlara İZODER web sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz. Burada yer alan unsurların proje, denetim ve onay süreçlerinde dikkate alınmasını öneriyoruz.

Standardın hayata geçmesini sağlayan en önemli araçlardan biri olan İZODER TS 825 hesap programını da ücretsiz olarak tasarımcı, denetim elemanı, belediye çalışanları vb. tüm ilgililerin kullanımına açtık. TS 825 Standardı’nın ülkemizin enerji ithalat rakamlarını düşürme ve net sıfır hedeflerini destekleyeceğine inanıyoruz. Söz konusu revizyonun gerçekleştirilmesinde başta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü olmak üzere emeği geçen tüm bakanlık çalışanları ve komite üyelerine, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığına ve Türk Standartları Enstitüsü’ne teşekkür ediyor, ülkemiz için hayırlı olmasını diliyoruz.”
 

Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Banu Aslan da yaptığı konuşmasında Bakanlık olarak son 6 ayda hayata geçirilen uygulamalar hakkında bilgiler verdi. Enerji ihtiyacının dünyanın gündeminde yer aldığını dile getiren Aslan, "Kaynaklar azalıyor, tüketim ve ihtiyaçlar artıyor. Konfor oranımızı düşürmeden, tükettiğimiz enerjiden de tasarruf yoluna gitmemiz gerekiyor. Bu bilinçle Bakanımız Sayın Murat Kurum’un öncülüğünde çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Ulusal Yeşil Sertifika Yönetmeliğimizi güncelledik. Yeni sistemle birlikte, yeşil bina uygulama alanını genişlettik. Artık bu sistemle yapılan binalar, geleneksel yapılara göre yüzde 30’a varan kaynak verimliliği sağlıyor. Ayrıca, İmar mevzuatında yaptığımız düzenleme ile 2026 yılından itibaren 10 bin metrekare ve üzeri kamu binalarında YeS-TR sertifikası alma zorunluluğu getirdik. Böylece her yıl yapılacak 450-500 kamu binasında İzmir’deki Aliağa Termik Santrali’nin 3 aylık üretimine eşdeğer bir miktar olan 600 milyon kilovatsaat enerji tasarrufu, 100 bin ton sera gazı azaltımı, 20 bin metreküp su tasarrufu sağlayacağız” diye konuştu.

Enerji performansı hesaplamaları için en temel veri olan iklim verilerini de Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile yaptıkları iş birliği ile güncellediklerini hatırlatan Aslan, “Böylelikle, BEP-TR sisteminde kullanılan meteoroloji istasyonu sayısını 84’ten 730’a çıkardık. Avrupa Birliği enerji limitleriyle uyumlu hale getirdiğimiz TS 825 Standardı’nı da yürürlüğe aldık. Artık binaların ısı yalıtım kalınlıkları, iklim bölgelerine ve hem ısıtma hem de soğutma ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlendi. Hesaplamalarımıza göre ülke genelinde yüzde 45 enerji tasarrufu sağlamış olacağız." dedi.





 

İzmir Valisi Süleyman Elban da yaptığı konuşmasında; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü’nün enerji verimliliği konusunda önemli çalışmalar yürüttüğünü belirterek, teşekkürlerini dile getirdi.







 

İZODER Genel Sekreteri Timur Diz, “Yeni TS 825:2024 Standardı ve Isı Yalıtımı” başlıklı oturumda TS 825 Standardı’nın getirdiği yenilikleri ve ısı yalıtımı projesi hazırlarken ve onaylarken dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi verdi.

 











Binalarda Enerji Verimliliği Mevzuatı ve Enerji Kimlik Belgesi Uygulaması” ve “Yeşil Bina Sertifikası“ konulu oturumlarda Enerji Verimliliği ve Tesisat Dairesi Başkanı H. Namık Sandıkçı, ve Enerji Verimliliği Dairesi Başkanı Necip Ayas bilgi paylaşımında bulundu.

 

Seminerimize destek veren sponsorlarımız Bonus Yalıtım, Dalmaçyalı, Şişecam ve TEBAR A.Ş.’ye teşekkür ederiz.















Sunumlara Aşağıdaki Linklerden Ulaşabilirsiniz

Yeni TS 825 Standardının Getirdiği Yenilikler için Tıklayınız

Binalarda Yalıtım Uygulamaları için Tıklayınız

Binalarda Enerji Verimliliği Mevzuatı ve Faaliyetleri için Tıklayınız

Yeşil Sertifika Sistemi için Tıklayınız